Кожа за тарамбука - пълен гайд за начинаещи

Пълно ръководство за кожи за тарамбука

Това е тема и половина. Преди дни проведохме разговор в офиса и установихме, че почти половината от запитванията които получаваме, са свързани с кожа за тарамбука. Изглежда, че тази тема доста вълнува нашите клиенти. Не се притеснявайте, в тази публикация ще се постараем да покрием всеки въпрос свързан с кожите за тарамбука, и щe получите знанията, от които се нуждаете, за да поддържате тарамбуката си в отлична форма!

Тази публикация е активна и ще се актуализира всеки път, когато възникне въпрос, който не е обхванат по-долу. Ако имате въпроси относно кожите за тарамбука, чиито отговори не присъстват в тази публикация, можете да ни изпратите имейл със запитване.

1. Каква е разликата между кожата за тарамбука и главата на тарамбука?

Много хора си мислят, че това е едно и също, но всъщност за две напълно различни неща!

Кожата на тарамбуката е мембраната от пластмаса или естествена кожа, която покрива горната част на тарамбуката.

Кожата е тази част, която изпълнителят удря, за да произведе звук. Металните тарамбуки най-често са с пластмасова кожа, а глинените тарамбуки обикновено са с естествена животинска кожа.Фигура А: Пластмасова кожа за тарамбука

Главата на тарамбуката е горното кръгло метално парче, което прикрепва кожата към тялото на инструмента.

Този метален обръч има между 4 и 8 отвора за завинтване на болтове, за да се закрепи към тялото на тарамбуката. Такива глави има само на металните тарамбуки. При глинените тарамбуки за закрепяне на животинската кожа се използва въже.Фигура Б: Метална глава за тарамбука

Има и по-лесен начин да запомните разликата!

Просто казано, ако ударите кожата на тарамбуката (която е монтирана на инструмента) ще чуете силен шум. Ако ударите главата на тарамбуката единственото, което ще се случи е да нараните ръката си. Кожата е изработена от кожа или пластмаса, така че ще вибрира и резонира, докато главата е от глина или метал, така че няма да вибрира или да издава силен звук.

2. От каква кожа имам нужда – естествена кожа или пластмасова?

Кожата на тарамбуката може да приеме различни форми въз основа на това дали е приспособена към глинена тарамбука или метална тарамбука.

Глинена тарамбука

При глинената тарамбука, върху горната част на тялото се поставя кожа от естествена кожа (най-често козя или рибя) и се завързва с въже около горната част на тялото на тарамбуката със сложна серия от възли.Фигура В: Глинена тарамбука

Метална тарамбука

При металната тарамбука кожата е пластмасова мембрана, която е затворена от метален обръч (виж Фигура А по-горе). Той е прикрепен към горната част на тарамбуката, като се развиват болтовете на главата (виж фигура Б по-горе), поставя се кожата на тялото на тарамбуката и след това се завинтват болтовете обратно. По този начин се закрепва пластмасовата кожа към тарамбуката.Фигура Г: Метална тарамбука

Можем ли да използваме естествена кожа върху метална тарамбука?

Въпрос, който често ни се задава, е дали може да се монтира естествена кожа към метална тарамбука. Отговорът може би ще ви изненада, но, ДА! Определено е възможно да се монтира кожа от естествена кожа към метално тяло. Можете да направите това, като премахнете пластмасовата кожа, прикрепена към металната тарамбука, и след това с помощта на въже да привържете кожата от естествена кожа към тялото. Препоръчително е да се консултирате с експерт, който да ви помогне с това, тъй като ако възлите не са вързани правилно, това може да доведе до дисбаланс на главата и създаване на неравномерен звук!

Важно е също така да се отбележи, че макар че естествената кожа може да се монтира на метална тарамбука, пластмасова кожа не може да бъде поставена на глинена тарамбука - по очевидни причини (няма как да завиете болтовете в глиненото тяло, защото ще се напука)!

3. От какъв размер кожа имам нужда?

Размерът на кожата от която се нуждаете, зависи от диаметъра на главата на тарамбуката. Първо трябва да измерите диаметъра на главата и след това да монтирате кожата, която е със същия размер.

Как да измерим големината на главата?

За да видите точния размер на главата на тарамбуката, трябва да измерите диаметъра между вътрешните ръбове на главата. Пример:Фигура Д: 27 см глинена тарамбукаФигура Е: 22 см метална тарамбука

Какво правим, ако кожата за тарамбука с която разполагам е твърде голяма или твърде малка?

Ако кожата е с различен размер спрямо главата на тарамбуката, може да имате проблем. При глинените тарамбуки не е толкова зле и стига размерите да са приблизително еднакви, пак ще можете да прикрепите кожата към главата с подходящ възел.

Ако обаче се опитате да монтирате пластмасова кожа с неправилен размер към метална тарамбука, няма да можете да завиете главата обратно към тялото, защото металния обръч ще попадне на пътя на болтовете, които трябва да бъдат завинтени (виж фигура Ж). Ако пък главата е твърде малка, тя просто няма да се побере във вътрешния настройващ механизъм. Ето защо е от съществено значение да използвате пластмасова кожа с точния размер. Ако измервате правилно главата, лесно би трябвало да можете да закупите подходящия размер кожа за тарамбука.Фигура Ж: 23 см глава монтирана към 22 см тарамбука

4. Защо трябва да сменям кожата на тарамбуката?

Има няколко причини, поради които може да се наложи да смените кожата. Най-често срещаните причини са следните:

Тарамбуката звучи зле

Често ако тарамбуката не е в тон, това е заради кожата. Ако това е метална тарамбука с пластмасова кожа, може да не е необходимо да я сменяте. Може да се опитате да я настроите, като затегнете (или разхлабите) болтовете в горната част. Препоръчва се винаги да опитате това, преди да тръгнете да купувате нова кожа. Можете да настроите тарамбуката като затегнете всеки бол в посока на часовниковата стрелка. Продължавайте да затягате с четвърт оборот всеки болт, докато не постигнете звук, който ви удовлетворява.

Ако това не проработи, значи имате нужда от нова кожа!

Ако глинена тарамбука не е в тон, можете да я развържете и вържете наново. Ако няма механичен проблем с естествената кожа (дупка, цепнатина и т.н.), няма да е необходимо закупуването на нова.

Кожата на тарамбуката е изкривена.

Кожата на тарамбуката може да се изкриви поради улоши условия на съхранение. Имайте предвид, че това обикновено се отнася само за пластмасовите кожи. Най-често това се случва, когато оставим тарамбуката изложена на пряка слънчева светлина, което кара пластмасата в средата на кожата да се разхлаби, докато по ръбовете остава плътна и стегната. Този проблем няма оправяне и кожата трябва да се смени. Никога не дръжте тарамбука в багажника на колата в топло време. Температурата в багажник на нормален автомобил може да достигне 35 градуса и повече и да разтопи пластмасовата кожа на тарамбуката, при което отново ще се наложи смяна.

Има очевидни щети по кожата на тарамбуката.

Когато по кожата на тарамбуката има механични повреди, задължително трябва да се смени. Съветваме ви да транспортирате тарамбуката само с калъф и преди да започнете да свирите да махате предварително всички пръстени и гривни от ръцете си, за да не я увредите. Също така, не я ръгайте с нож или отвертка :)Фигура З: Разкъсана пластмасова кожа на тарамбука (през центъра)

Минало е много време от последната смяна.

Кожата на тарамбуката лесно трябва да издържи няколко години. Въпреки това, ако вече е над 5 години, може да се наложи да се смени. Можете да прецените, като чуете дали тарамбуката звучи в тон или не.

5. Как да поддържам естествената кожа за тарамбука, за да получа най-добър звук?

Това е по-често срещан проблем в страни с по-хладен климат. Ако свирите на тарамбука с естествена кожа, поради ниската температура е възможено тарамбуката да почне да издава кофти звуци. Това е така, защото когато естествената кожа е студена, тя провисва. Можете да решите този проблем, като използвате осветително средство. Това е крушка, която се поставя във вътрешността на тялото на тарамбуката, която създава топлина, като по този начин загрява кожата и тя се затяга. Това ще ви помогне да извлечете най-добрия звук от вашата тарамбука.

Забележка: не е препоръчително да използвате запалка за загряване на кожата на тарамбуката.

6. Коя кожа за тарамбука звучи най-добре?

На пазара има много видове кожа за тарамбука, но най-добрият зависи основно от вашите предпочитания. Въпреки това има някои полезни неща, които може да следвате:

6.1 Кожи от естествена кожа

Най-добрата кожа от естествена кожа е тази на рибата. Кожата на рибата е много тънка и създава най-мощния и ясен звук. Рибята кожа също е сравнително по-трудна за намиране, което я прави и по-скъпа. Въпреки това, повечето производители на тарамбуки вероятно разполагат с доставчик, откъдето могат да ви осигурят хубаво парче кожа, така ви съветваме да се свържете с директно с тях, ако имате нужда от помощ.

Друг фантастичен вариант е козята кожа. Козята кожа е здрава и гъвкава, което позволява да се създаде добър резонансен звук. Козята кожа също е много по-лесна за откриване, и следователно я прави много по-евтина от рибената кожа. Като цяло, козята кожа е чудесен избор за вашата тарамбука.


Изборът между двете понякога може да бъде доста труден. Разбира се, има няколко добри правила, които можем да следваме и тук, в зависимост от размера на тарамбуката на която свирите:

Соло Тарамбука (20см – 22см диаметър на главата)

Ако използвате соло тарамбука от малкия спектър рибята кожа е далеч по-добрия избор. Тя ще ви позволи да създавате страхотните солови звуци към които се стремите. Разбира се, козята кожа също ще сработи, но звукът ще е на средно ниво.

Бас Дохола (25см+ диаметър на главата)

Ако използвате вашата тарамбука /например бас дохола/ като фонов басов инструмент намирането на рибя кожа може да се окаже доста трудно. Толкова голяма кожа ще струва доста и ще е голямо предизвикателство да се монтира върху тялото. От друга страна козята кожа може да се открие лесно и на доста по-достъпни цени. В конкретния случай дори козята кожа ще създаде много по-добър звук. Причината е, че дебелината на козята кожа ще създаде по дълбоко и басово звучене.

Тарамбука със среден размер (22см-25см диаметър на главата)

Стандартна тарамбука със средни размери или сомбати тарамбука може да звучи добре с рибя и козя кожа. Ако искате да създадете по-остър и поразителен звук използвайте рибя кожа. Както вече споменахме козята кожа е по-подходяща ако искате да имате по-дълбоко и басово звучене. Който и вариант да изберете, няма да съжалявате.

6.2 Пластмасова кожа за тарамбука

Тарамбуката има способността да създава фантастични Doum звуци, както и невъзможно високи Tek звуци. Пластмасовата кожа може да създаде доста по високи Tek звуци от естествената кожа. Разбира се, не всички пластмасови кожи са еднакви и е важно да изберем подходящата. Няколко фактора трябва да бъдат взети предвид, нека ги погледнем:

Качество на пластмасата

Ако качеството на пластмасата е ниско, ако примерно по кожата има драскотини, тя няма да звучи добре. Помислете върху това, звука идва от звуковите вълни, които реално са вибрации, вие искате вашата тарамбука да вибрира възможно най-чисто и равно, за да се извлече най-добрия звук.

Метален обръч

Металният обръч на кожата на тарамбука е металното парче около пластмасовата кожа, което позволява да се монтира кожата към тарамбуката. Металният обръч приляга плътно във вътрешния настройващ механизъм, което позволява на кожата да се опъне през главата. Следователно тази част също трябва да бъде с добро качество. Ако металния обръч е с ниско качество, той няма да легне равномерно във вътрешния настройващ механизъм.Фигура Й: Зле изработен обръч (вляво) и добре изработен обръч (вдясно)

7. Могат ли кожите за тарамбука да се използват многократно?

Пластмасови кожи

Краткият отговор е не – не препоръчваме многократно използване на пластмасова кожа за тарамбука. Възможно е, но не е препоръчително. Първо, нека уточним какво имаме предвид под „многократно“. Ако монтирате кожа към тарамбуката и после я махнете, след като е била настроена, ще е много трудно да я използвате пак.

Причината е много проста – пластмасовата кожа се разтяга и тогава се настройва. Обикновено кожата се разтяга доста, за да се извлече хубав звук. Когато се разтегне до това положение, тя няма да се върне в оригиналния си вид, когато се демонтира, и поради тази причина, ще е много трудно да се разпъне добре на друга тарамбука.

Кожи от естествена кожа

В повечето случаи – да, естествената кожа може да се използва многократно на различни тарамбуки, стига кожата да не е повредена.

8. Кожата се разкъса, докато я монтирах на тарамбуката.

Това е често срещано явление при лошо направените тарамбуки (въпреки че понякога може да се случи и при качествените, но е рядко). Нека направим крачка назад и да разгледаме причината за това.

Когато върху тарамбуката е монтирана пластмасова кожа, тя трябва перфектно да се побере на отвора в горната част на тарамбуката (ако не е така, значи, че кожата е с неправилен размер). След това главата трябва да се постави върху кожата и да се завие в тялото. Докато кожата се стяга, тя е в пряк контакт с вътрешния настройващ механизъм в горната част на тарамбуката. Тогава има възможност да се закачи за стърчащ къс метал, който може да я разкъса. Друга често срещата причина е дефект в кожата.

Основният проблем идва от лошо направени механизми за настройка, което пак ни връща към качеството на изработна на самата тарамбука. Истината е, че този механизъм се намира в тялото на тарамбуката и не се вижда отвън, което позволява на по-малки производители да хитруват и да произвеждат не толкова качествени механизми. Ако вашата тарамбука е с такъв механизъм трябва да бъдете особено внимателни, когато се опитвате да монтирате нова кожа върху тялото и настройката трябва да става много бавно, за да не разкъсате кожата. Има няколко техники, които можете да използвате за да омекотите пластмасата, за да не се разкъсва толкова лесно при смяна.

Методът със сешоар
Не носим никаква отговорност при увреждане на кожата. Използвайте този метод изцяло на свой риск

Възможно е да разхлабите пластмасовите молекули на кожата, като използвате топлината от сешоар. Всичко, което трябва да направите, е да включите сешоара да духа да най-ниска степен и загрейте кожата между 5 и 10 секунди. Топлината от сешоара ще разхлаби молекулите и ще позволи по-лесното им затягане. Важно е да не нагрявате кожата твърде много, или ще нанесете непоправими щети. И моля, не изпробвайте това с ютия, със сигурност ще съсипете кожата.