Продуктът беше успешно добавен в количката.

Как да избера първата си тарамбука?

Най-популярният въпрос, който ни задават, обикновено звучи така:

"Току що започнах да се уча да свиря и ми предстой закупуване на тарамбука, моля, моля, помогнете ми да избера първата си тарамбука!“.

Това е доста трудно решение, основно, заради наличието на толкова много и различни модели тарамбуки.

Каква е разликата между тарамбука, doumbek, sombaty, doholla, table, tarabana и bongo?

Първо, най-важното: никога не наричайте тарамбуката „бонго“ или „барабан”. Това е грях!

  • Тарамбука - Ако сте на тази страница, вече знаете какво е тарамбука. Фантастични ударни инструменти, които създават невероятни звуци. 
  • Doumbek (Домбек) - Друга дума за тарамбука. Някои производители твърдят, че домбек & тарамбука са различни, но на практика са едно и също.
  • Sombaty (Сомбати) - Тарамбука с по-големи размери.
  • Doholla (Дохола) - Много голяма тарамбука.
  • Tabla (Табла) - В Индия този инструмент е барабан от 2 части, който е част от индийското музикално наследство. В Египет „табла“ означава тарамбука! Ако потърсите „Египетска табла“ в Google, ще разберете! 
  • Tarabana (Тарабана) – Още едно наименование на тарамбуката, обикновено се използва в Източна Европа
  • www.tarabana.ro (Тарабана) – Нашият нов сайт за тарамбуки за Румъния.
  • Bongo (Бонго) - напълно различен инструмент, който няма нищо общо с тарамбуката.

Какъв е идеалният размер на тарамбуката?

Това определено е въпрос, който се нуждае от внимателно анализиране. Налични са редица размери и те варират от около 13,5 см до около 28 см. Обърнете внимание, че когато разглеждаме размери, имаме предвид диаметъра на главата - пластмасовата секция в горната част на тарамбуката. Ето няколко добри правила:

Всичко под 20 см е твърде малко

Логиката зад това е, че се нуждаете от  пространство на главата на тарамбуката, за да може двете ви ръце да се поберат и да се движат около барабана, а тялото на тарамбуката трябва да е достатъчно голямо, за да седи удобно в скута ви. Освен това, ако размерът е твърде малък, ще звучи ужасно! Направете го по правилния начин и си вземете по-голям размер!

Най-популярната и идеална гама е 22см - 23см

22см е най-популярният размер при тарамбуките, като на него могат да свирят деца от 10 годишна възраст и нагоре. Басът и високите нотки също са достатъчно добри за професионално свирене и звучене.

23см тарамбуки са малко по-големи и с около 2 кг по-тежки. Ако смятате, че сте достатъчно голям човек, за да се справите с такава тарамбука, давайте, но ако сте от по-малката страна на спектъра (или може би все още сте в процес на растеж), придържайте се към 22см! 

Тарамбуките по-големи от 25см се наричат Дохолас

Забележете, че подзаглавието не каза нищо колко добри са те? Е, това е, защото трябва да знаете какво правите, преди да се впуснете в света на дохолата! A дохолата е голяма тарамбука и може да бъде изключително приятна и забавна за свирене. Ако обаче си купите некачествена, тази голяма тарамбука ще направи и голяма дупка в джоба ви! 

Реалността е, че дохолите са доста скъпи и могат да бъдат доста трудни за свирене от начинаещите, а смяната на частите е меко казано кошмар. Добре направената дохола издава невероятни звуци. Въпреки това, за начинаещ, нашата препоръка би била да се придържате към диапазона 22-23 см!

Кой е най-добрият материал? Дърво, глина или метал?

Това зависи от очакваната употреба. Нека накратко да проучим наличните опции:

Тарамбуките от дърво са отживелица

По принцип се срещат рядко и ако срещнете такава, просто я подминете.  Не бихме ви препоръчали да вземете дървена тарамбука. 

Глинената тарамбука може да бъде невероятна, но е трудна за поддържане.

Може да си помислите, че тарамбуката от глина е най-добрата, поради факта, че традиционната тарамбука е била изработена от глина, но всъщност реалността е съвсем друга. На глинени тарамбуки са свирили в пустинни местности, където винаги е горещо. В това се състои основният проблем на глинената тарамбука: кожата е вързана към тялото с въже, а кожата обикновено е от естествена животинска кожа. Това означава, че ще изгуби напрежението си, ако времето се разхлади, което за нашите географски ширини е проблем. Освен това, тялото е много крехко, което означава, че ако го ударите в нещо твърдо или го изпуснете, вероятно ще се напука или счупи. Ако сте начинаещ, този избор на тарамбука може да се окаже неразумен! 

Металните тарамбука са удобни и звучат страхотно

Изобретяването на металните тарамбуки през 20 век наистина беше блестяща идея. Сега вече не е нужно да се притеснявате, че тарамбуката ще загуби напрежението си и от там тоновете, нито трябва да се притеснявате, че ще падне и ще се счупи. Освен всичко останало те звучат страхотно! Частите са лесни за намиране и можете да си ги монтирате сами. Силно препоръчваме металните тарамбуки!

Повечето тарамбуки са алуминиеви, но все по често се срещат и медни тарамбуки.

Медните тарамбуки имат по различен звук, по плътен, те тежат повече, по красиви са, но са по скъпи, поради това не са толкова разпостранени.

Каква е разликата между турска и египетска тарамбука?Защо турските тарамбуки са с плоски глави?

Египетските тарамбуки са с заоблен ръб докато турските са с остър ръб.

Заобления ръб на египетските тарамбуки дава възможност за допълнителни тонове - тъй като самия ръб се удря с пръстите, докато при турската това е невъзможно.Почти всички професионалисти свирят с египетска тарамбука и съответно те са най разпостранени.

Турска тарамбука

Турската тарамбука е интересно завъртане от класическия дизайн на арабската тарамбука с кръгла глава. Турската тарамбука се характеризира с плоската си глава с остри и открити ръбове. Те са по-лесни за изработка и като цяло могат да бъдат доста по-евтини! 

За съжаление, те не са идеални за начинаещи и са оптимизирани повече за някой, който свири, използвайки турската техника със сплит ръка. Това е доста напреднал стил на свирене и може да отнеме години, за да се изгради и изучи. Като такъв, обикновено начинаещите ще срещнат големи трудности, докато подобрят уменията си върху една от тези тарамбуки.

Просто ми кажете коя тарамбука да купя!

Ако все пак тази статия не е успяла да ви даде насоки и имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с нас и ние ще направим всичко възможо да ви помогнем в избора ви на тарамбука. Освен това, не забравяйте да се абонирате за нашият информационен бюлетин, за да сте в течение с всички събития и промоции, които организираме.